Orkland er næringskommune nummer én i Trøndelag. Her er ti gode grunner til at Orkland er en så attraktiv lokasjon for næringsliv og bedrifter.
1. 150 år lang industrihistorie
Gruvedriften på Løkken Verk, med historie tilbake til 1654, var starten på et industrieventyr som i dag rommer flere markedsledende bedrifter innen et bredt næringsspekter.
Næringskulturen og entreprenørånden står sterkt i Orkland – og har gjort det i over 150 år.
2. Ingen eiendomsskatt på næringseiendom
Orkland har verken eiendomsskatt på bolig eller næringseiendom.
3. Enkel tilgang til næringsressurser
Orkland har en unik kombinasjon av ressurser som gjør oss velegnet for små og store næringsetableringer. Orkland har regionhavn, fornybar energi og kraft og store næringsområder tett på allerede utviklede industrier.
4. Enkel tilgang på kompetanse
Orkland er et regionsenter for 50 000 mennesker sør i Trøndelag. Med bare 40 minutters avstand til Trondheim, er vi en del av en arbeidsmarkedsregion med nærmere 300 000 mennesker.
5. Tett på teknologihovedstaden Trondheim
Nærheten til Trondheim gir Orkland flere fortrinn: Vi ligger tett på noen av Norges fremste forskningsmiljø innen teknologi, hav, klima, bærekraft og energi – ved NTNU og Sintef. Det er viktig når Orkland skal tilrettelegge for framtidas arbeidsplasser!
6. En offensiv kommune
Orkland er stolt av å være næringskommune nummer én i Trøndelag, og jobber hver dag for å leve opp til akkurat det. Kommunen har erfaring med å legge til rette for store næringsetableringer, eget næringsfond som skal fremme nyetableringer og utvikling og en egen næringslivsstrategi.
Næringssjef Aasmund Lie under et besøk fra NTNU-studenter i Orkland høsten 2024.
7. Stort og variert næringsliv i dag
Orkland er hjem til ledende bedrifter innenfor både smelteverk, offshore, mekanisk industri, treindustri og høyteknologisk elektronikk. I tillegg har nye store aktører innen næringsmiddelindustri etablert seg de siste årene, og havbruksnæringen er i vekst.
Orkland er den tredje største jordbrukskommunen i fylket, i tillegg til at det produseres både melk, kjøtt og korn. Det er også en betydelig fjørfe- og eggproduksjon i Orkland.
8. Orkland liker samarbeid!
Næringsaktører har sammen med kommunen etablert Thamsklyngen, som skal være en pådriver og kompetansebank innenfor sirkulær økonomi og det grønne skiftet. Målet er å styrke de regionale bedriftenes konkurransekraft og gi økt verdiskapning og sysselsetting i regionen.
Kommunen samarbeider dessuten med flere partnere i næringsutviklingsarbeid, slik som Thams Innovasjon, Orkland næringsforening, Orkanger oljeforum, faglagene i landbruket, Norsk landbruksrådgivning, Visit Orkland og Orkla fellesforvaltning.
9. Differensiert arbeidsgiveravgift
Orkland er en stor kommune, med ulik sats på arbeidsgiveravgiften. Orkdal er i sone én, Agdenes ligger i sone to, mens Meldal og deler av tidligere Snillfjord ligger i sone tre.
10. Attraktive næringstomter
Dersom du ønsker å se på muligheter for å etablere en virksomhet i Orkland, ta kontakt med næringssjef Aasmund Lie for mer informasjon.