,

Fra melk til mesterverk: Historien om Orkladal Ysteri

En rødmalt gårdsbygning med gress i forgrunnen og Rokollen i bakgrunnen.

I hjertet av Råbygda, bare tre kilometer fra Orkanger sentrum, ligger Orkladal Ysteri – en liten, men svært sjarmerende oase for osteelskere. Under ledelse av Merethe Landrø har ysteriet siden 2004 blitt en sentral aktør innen norsk småskala osteproduksjon, kjent for sine unike oster som kombinerer tradisjon og nyskapning.

Håndverk og kvalitet

Ysteriet produserer i dag ti ulike oster, inkludert Høvding Sverre lagret, som fortsatt er ysteriets bestselger. Men i år forventes også Rokoll å nå nye høyder. Dette skyldes at den nå skal distribueres i alle Meny-butikker i Norge. Med en slik distribusjon er ysteriet et bevis på hvordan dedikasjon og lidenskap kan løfte lokale råvarer til nye høyder.

Merethe Landrø får lykkeønskninger fra ordfører Hanne Nyhus
I desember 2024 var det julemarked på ysteriet. Samtidig ble det markert at Merethe Landrø har produsert ost i 20 år. Her får hun lykkeønskninger fra ordfører Hanne Nyhus (t.v). Foto: Steinar Broholm Larsen/Orkland kommune.

For Merethe Landrø er det ingen tvil om hva som gjør deres produksjon spesiell.

– Det unike med produksjonsprosessen vil jeg si er at vi gjør det meste av arbeidet for hånd. Selv om vi benytter maskiner i deler av prosessen, noe som er helt nødvendig for å kunne ha en effektiv produksjon, er dette ekte håndverk, forteller hun.

Denne balansen mellom tradisjonelt håndverk og moderne teknologi har vært en nøkkel til suksess. Samtidig understreker Landrø at råvarene spiller en avgjørende rolle for sluttproduktets kvalitet.

Internasjonal anerkjennelse

– Råvaren er svært viktig for kvaliteten. Generelt er melk fra norske melkeprodusenter av svært høy kvalitet og gir fantastisk smak på ost. Det er også en av grunnene til at norske osteprodusenter gjør det svært godt i internasjonale konkurranser, sier hun.

Fire personer smiler foran hyller med osteklokker
Osteproduksjone er et teamarbeid. Foran fra venstre Britt Anne Henriksen og Kari Tronvoll. Bak Beyene Tesfagabr og Merethe Landrø. Foto: Aksel Wråli/Orkland kommune.

Og nettopp dette har Orkladal Ysteri fått bevist. Flere av ostene deres har gjort det skarpt både nasjonalt og internasjonalt. Høvding Sverre har blant annet mottatt høythengende utmerkelser i konkurranser som World Cheese Awards, der norske oster de siste årene har markert seg sterkt.

Under World Cheese i Trondheim i 2023 mottok ysteriet seks medaljer i sølv og bronse, mens den myke kittosten Skjenald fikk gull i World Cheese i Bergen i 2018. Skjenald har generelt gjort det bra i konkurranser, men ikke i Trondheim. Alle ysteriets oster som har deltatt i NM eller VM har mottatt utmerkelser i enten NM eller VM.

– Vi er utrolig stolte av anerkjennelsen vi har fått, både her hjemme og ute i verden. Det viser at kvaliteten på produktene våre holder mål i møte med de beste, sier Landrø.

Samtidig som de fleste ostene sendes ut til butikker og restauranter landet over, har ysteriet også en dag- og kveldsåpen gårdsbutikk som bringer kortreiste smaker til lokale ganer.

Historien bak

En ting som virkelig skiller Orkladal Ysteri fra andre produsenter, er de historiske navnene på ostene. Ideen oppstod som et ønske om å gi produktene en sterkere identitet.

– Vi synes navnene på ostene våre var litt kjedelige i starten. Så kom ideen om å benytte lokale navn som kunne trigge nysgjerrigheten hos kundene. Det ga ostene en egen identitet samtidig som vi fikk fremhevet den rike historien i bygda vår, forklarer Landrø.

Blant de mest populære ostene finner vi Høvding Sverre, oppkalt etter birkebeinerhøvdingen Sverre Sigurdsson, som senere ble Norges konge på 1100-tallet. Hans kongsgård, Gjølme gård, lå i bygda der ysteriet nå holder til. Blåmuggosten Gelmin er en hyllest til gårdens middelaldernavn, mens karveosten Søster Cecilia hedrer kongens søster, Cecilia, som vokste opp og var overhode på gården helt til hun giftet seg med Bård Guttormsson. Han har for øvrig fått en egen ost oppkalt etter seg, Svoger Bård.

– Hvis jeg skal utvikle en ny ost en gang, må navnet bli Kong Inge, oppkalt etter Inge Bårdsson, som var sønn av Cecilia og Bård.

Produktfoto av ulike oster og osteklokker
Det har etter hvert blitt en imponerende utvalg av ost. Foto: Allsidig Design

I tillegg har ysteriet hentet inspirasjon fra lokale geografiske navn, som Rokoll, som fra 2025 blir å finne i butikkhyllene i Meny-butikker over hele landet. Den er oppkalt etter en kjent lokal fjelltopp, mens Skjenald bærer navnet på Landrøs egen hjemgård.

Historie og smak – en slager blant kundene

De historiske navnene har blitt godt mottatt, både av privatkunder og restauranter.

– Det er mange som synes det er artig med historiske navn. Flere tar seg tid til å lese de kortfattede tekstene på etikettene, og spesielt restauranter setter pris på å kunne formidle litt historie når de serverer ostene våre, sier Landrø.

Denne tilnærmingen har bidratt til å gjøre ysteriet til noe mer enn bare en osteprodusent – det er også en historieforteller. Samtidig er anerkjennelsen fra nasjonale og internasjonale konkurranser en ytterligere bekreftelse på at historien bak ostene styrker deres attraktivitet.

Skivet ost og druer på en fjøl
Mmmmmmm. Foto: Allsidig Design

Råd til framtidige matprodusenter

Som erfaren matprodusent har Landrø også noen råd til andre som ønsker å kombinere lokal kultur med matproduksjon.

– Det er svært spennende å være matprodusent, men det er også en krevende vei å gå. Det stilles mange krav, og det er ikke alltid tidsbruken betaler seg i penger. Det beste rådet jeg kan gi er å stå på og ikke gi opp, uansett hvilke utfordringer som dukker opp, avslutter hun.

En smak av lokal stolthet

Orkladal Ysteri er mer enn et ysteri – det er en ambassadør for lokal matkultur og en hyllest til norsk råvarekvalitet. Gjennom sitt dedikerte håndverk og sin innovative tilnærming har Merethe Landrø og hennes team skapt produkter og bevart et håndverk som ikke bare smaker fantastisk, men som også bærer med seg en bit av historien fra Råbygda.

Med denne kombinasjonen av tradisjon, historiefortelling og internasjonal anerkjennelse ser fremtiden lys ut for ysteriet, og for alle osteelskere som ønsker en smak av det beste Orkland har å by på.