Orkland er et stjerneeksempel på hvordan kraftkrevende industri samarbeider med lokale aktører om miljøvennlig energi. La deg begeistre av fjernvarmenettet!
Mange offentlige bygg, bedrifter og boligkomplekser på Orkanger varmes opp av miljøvennlig fjernvarme. Hvordan foregår egentlig det?
Hvor kommer varmen fra?
Smelteverket Elkem Thamshavn på Orkanger produserer silisium og microsilica. Produksjonsprosessen krever ekstremt høy temperatur, som igjen gir store mengder spillvarme. Dette er overskuddsvarme som i utgangspunktet blir sluppet ut i sjøen.
Men siden 2010 har spillvarme fra Elkem Thamshavn i stedet blitt brukt til å forsyne stadig større deler av Orkanger med miljøvennlig energi.
Spillvarmen fraktes via fjernvarmenettet til Orkland Energi Varme, som styrer fjernvarmen fra tre varmesentraler på Orkanger. I underkant av 60 enheter er påkoblet fjernvarmenettet deres, og det er planer om videre utbygging.
Hvorfor er dette så bra?
Bruk av fjernvarme på Orkanger gir mange miljøfordeler, som redusert energitap, mindre avhengighet av fossile energikilder og lavere utslipp.
Det er dessuten et solid bidrag til sirkulærøkonomi i Orkland, der vi som samfunn forsøker å minimere avfall og holde materialer og produkter i bruk så lenge som mulig.
Fjernvarme gir også Orkland et viktig konkurransefortrinn som næringskommune nummer én i Trøndelag. Det var blant annet en av årsakene til at Norsk Kylling valgte å legge sitt nye slakteri og foredlingsanlegg på Orkanger i 2021.
Selskapet har bygd egen energisentral med kapasitet til å dele fornybar energi med andre industriaktører i nærområdet. I fjæra har de også bygget et sjøvannsinntak som muliggjør bruk av sjøvann til alt av kjøling. Etableringen har gitt kommunen 350 nye arbeidsplasser.
Hvem får varmen?
Totalt leverer Orkland Energi Varme 35 GWh miljøvennlig energi, noe som tilsvarer oppvarming av 2 000 eneboliger.
Dette er noen av byggene og anleggene som bruker fjernvarme til oppvarming i Orkland:
Les mer om fjernvarme i Orkland hos Orkland Energi Varme.