Hverdagsboost: Lærlingesamling ble en kjempesuksess!  

Arrangørene kledd i oransje skjorter og foredragsholderne kledd i daglige klær oppstillt for bilde.

Midtnorsk Opplæring arrangerte samling for alle lærlinger i Orkland, både i private bedrifter og offentlig sektor. Over 250 lærlinger var påmeldt og hovedtema for arrangementet var mental helse, mestring og livsglede! Med gjester som Geir Aker, kjent som fenriken fra Kompani Lauritzen, Arman Vestad, Leif Eggen, politiet, helsetjenesten i Orkland ble samlingen en stor suksess.   

Fra hull til gull  

Arman Vestad delte sin historie om kriminalitet og rusmisbruk. Arman er fra Bolsøya, som er en øy utenfor Molde. Da han startet på ungdomskolen i Molde ble han holdt utenfor siden han var fra bygda, men da han flyttet til sin bestefar i Molde og fikk lommepenger forandret alt seg. Han fikk venner og fikk spille fotball, men han manglet fortsatt penger til merkeklær. Det var da Arman begynte å stjele penger fra sin bestefar. Da han fikk en jobb som dørvakt ble han introdusert til rus. Han begynte å ruse seg jevnlig og ble kriminell. Det tok flere år og flere fengselsopphold før han snudde om livet sitt igjen. Nå har han jobbet 15 år i Nav som gjeldsrådgiver, og reiser landet rundt og forteller sin historie. Arman sier at det er null skam å ha hull i CV-en og at hull kan bli til gull.  

Arman Vestad kledd i en grå hettegenser som står foran en prosjektor bilde av seg selv vedsien av "Curriculu, Vitae 1990-2002"
«Fra hull til gull» – Arman Vestad Foto: Aksel Wråli / Orkland kommune

De syv dvergene  

Leif Eggen, ansatt i Nav og tidligere brannmann, snakket om raushet og personlige opplevelser. Selv etter traumatiske hendelser som brannmann, har Leif et positivt syn på mennesker og arbeidsliv. Han trakk frem de syv dvergene som eksempel på forskjellige typer kollegaer du kan finne på arbeidsplassen. Personlighetene til dvergene kan samsvare med kollegaer, slik som Sinnataggen, Brille og Minsten. Eggen sier at lærlinger ofte er som Minsten, de yngste som skal finne sin plass i arbeidslivet.   

Leif Eggen kledd i en rød tskjorte foran en prosjektorskjerm med de syv dvergene
Leif Eggen gir fram gode poeng på scenen Foto: Aksel Wråli / Orkland kommune

Sindre Elvrum er lærling i brannforebyggerfaget. Sjekk ut hvordan arbeidsdagen hans ser ut.

Video: Magnus Vinterbo / Aksel Wråli / Orkland kommune

Tydelighet  

Geir Aker, fenriken fra Kompani Lauritzen, snakket om å være tydelig på arbeidsplassen. Utydelighet kan skape mange forvirrende eller ødeleggende hendelser og er noe man helst vil unngå. Det å presisere forskjellen mellom like ord, tørre å ta ordet og ærlighet er viktige poeng for å oppnå tydelighet.   

Mange av lærlingene benyttet også anledningen til å stille spørsmål underveis gjennom dagen. Spørsmålene kunne stilles anonymt og ble svart opp på slutten av dagen. 

Geir Aker kledd i svart foran en prosjektorskjerm hvor det står ordet "ærlighet". Geir står med hendene utstrekt
Geir Aker Fenriken på scenen Foto: Aksel Wråli / Orkland kommune

Hvor kan du få hjelp hvis livet blir tøft?  

For mange som starter arbeidslivet, spesielt for de som starter så unge som lærlingene, kan det bli tøft. Det å komme inn i en etablert arbeidsplass, eller tilpasse seg arbeidslivet kan være utfordrende. Helsetjenesten i kommunen er ett lavterskel og godt tilbud hvis du er «i en nedoverbakke».  

Politiet snakket om tema som mental helse og rus. Ta kontakt, var politiets oppfordring. Det kan være lurt å kontakte politiet istedenfor å holde ting for seg selv. Telefonnummeret 02800 er døgnåpent og du kan ringe anonymt hvis du ønsker det. Noen ungdommer har ofte fordommer mot politiet, derfor er det viktig at politiet viser ansikt. 

– Vi er mennesker vi og, poengterer ene politimannen.   

Hvorfor arrangere «Hverdagsboost»? 

– Hva er motivasjonen for å arrangere en slik dag?  

– Vi jobber mye med ungdom og vi ser at vi ikke har noen felles arena der vi kan snakke om temaene psykisk helse og utenforskap til ungdommene. Det er viktig å formidle hvilke tilbud kommunen har, svarer Vidar Harsvik som er daglig leder i Midtnorsk Opplæring.   

  

– Er det noe dere har tenkt til å gjøre igjen?  

– Arrangementet heter jo hverdagsboost 2024 så det ligger jo litt i navnet. Vi håper og tror at vi skal få til flere slike samlinger og har satt oss et mål om å gjennomføre en samling i året. 

  

Karin Leknes Røttereng som er SLT-koordinator i Orkland kommune jobber også mye med ungdommer.  

– Jeg hadde store forventinger til denne dagen og de ble innfridd. Hvem skulle tro at vi fikk til dette i løpet av knappe to måneder. Vidar Harsvik i Midtnorsk Opplæring, som vi også har samarbeid med i Utenforskapsprogrammet, tok kontakt med meg i slutten av oktober for å høre om kommunen ville være med. Det ville vi, sier Røttereng, som synes dagen ble en fin vitamininnsprøyting til både lærlinger og andre, samtidig som det er en påminnelse om hva kommunen og gode samarbeidspartnere kan få til sammen.  

En full kino sal med lærlinger
Det ble full sal under samlingen Foto: Aksel Wråli / Orkland kommune