,

Opplev Orkland fra fjellveggen: Syv tips til klatreturer

Visste du at Orkland er et eldorado for klatring? Foruten at vi kan skilte med et av landets flotteste anlegg for innendørs klatring, har vi også en rekke populære klatrevegger i Guds frie natur. Bli bedre kjent med syv av dem.   

Det er få aktiviteter som kombinerer sitrende spenning og spektakulære naturopplevelser like godt som å klatre ute. Enten du er en erfaren fjellklatrer eller rykende fersk nybegynner, så finnes det en klatrevegg for deg i Orkland.  

1. Kaldklova  

Ytterst i Agdenes finner du en klatrevegg som i mange år har vært et populært utfartssted for klatrere i Trøndelag. Kaldklovaveggen er cirka 90 meter høy, med trad og bolta ruter fra grad tre til seks.  

Klatreveggen er rangert som en av de fineste veggene for å lære seg å klatre med naturlig sikring.  

Her åpnet Trondhjems Turistforening (TT) nylig «Klatrehytta», et nytt tilbud for klatreinteresserte. Hytta er et ypperlig overnattingssted med bare 100 meters avstand til klatrefeltet. 

Kommer du deg til topps i fjellveggen, kan du nyte fantastisk utsikt over Trondhjemsfjorden. Du kan også ta en dukkert på toppen – hvis det frister!

Foto: Jonny Remmereit (TT)

2. Hardmoen 

Idyllisk plassert ved Våvatnet, ligger det lille klatrefeltet Hardmoen. Selve veggen er nærmere 40 meter høy, men rutene er fra 15 til 25 meter lange.

Hardmoen er formasjonsrik, og klatringen foregår på lister og små tak. De fleste rutene er boltet.  

3. Snillfjordveggen 

Ved Melvatnet i Snillfjord ligger Snillfjordveggen – en vegg som er svært godt egnet for teknisk klatring. Her har folk faktisk trent til klatring i Yosemite nasjonalpark i USA. Her er det også gode muligheter for buldring.  

Fjellveggen er godt synlig fra parkeringsplassen ved hyttefeltet ved Melvatnet.  

4. Sagøra (Kongeveggen)

Klatreveggen ved Sagøra, også kalt «Kongeveggen», ble pusset og boltet høsten 2007. Veggen ligger rundt 12 minutters kjøring fra Krokstadøra, i retning Slørdalen. Her kan du klatre tett på fjorden, med nydelig utsikt mens du tar deg opp. De lengste klatrerutene er cirka 25 meter lange.  

Klatringen er i hovedsak vertikal, men du vil også møte på sva og overheng på ferden.  

5. Mjønes 

Klatrefeltet Mjønes i Snillfjord byr på bratte heng og vertikale vegger, med en god blanding av både naturlig sikrede og boltesikrede ruter.  

De fleste sportsrutene ved Mjønes varierer fra 15 til 35 meters høyde. Tradklatringen går fra grad fire til seks.  

6. Gravvikheia

Ikke langt unna Værnes i Agdenes, finner du klatreveggen Gravvikheia. Veggen er cirka 100 meter høy, og har blitt besteget av klatrere siden midten av 90–tallet.   

Veggen passer fint for naturlig sikret klatring på ulike taulengder og vanskelighetsgrader.  

Her får du nydelig utsikt over fjord og fjell!  

7. Kamberget

Lyst til å klatre i en klippe ved sjøen? Da bør du legge en tur til Kamberget i Snillfjord.  

Klatreveggen bader i sol på sommerdager, og feltet har både boltede og naturlig sikrede ruter som er fra 10 til 30 meter høye. Vanskelighetsgrad på rutene er moderate.  

Her ligger forholdene til rette for en variert og morsom klatretur.  

Klatre inne?

Hvis regner pøser ned, og du heller vil klatre innendørs under tak, kan vi anbefale et besøk til Klatrehallen på Orkanger. Her finner du et av Norges største og mest komplette klatreanlegg med utfordringer for alle aldersgrupper og ferdighetsnivå.

Kilder: «Trønder Rock – klatrefører for Trondheimsområdet», Peakbook