,

Rannveig (45) gjorde baking til business: – Alltid ønsket å starte noe i nærmiljøet mitt

Med deilig surdeigsbakst har Rannveig Sandvik Hoston (45) skapt en velduftende møteplass i Fannrem sentrum.

Hvordan skape en bedrift som får folk til å vente i lang kø for å sikre seg produktene dine?

Rannveig Sandvik Hoston (45) sitter på suksessoppskriften. Da Kvardag surdeigsbakeri åpnet dørene i Fannrem sentrum i 2020, startet nemlig hver åpningsdag slik.

Siden den gang har åpningstidene, sortimentet og antall ansatte blitt utvidet, men nøkkelingrediensen er den samme: Skikkelig god surdeigsbakst tilberedt på gamlemåten.

Hekta på surdeig

Bedriften til Rannveig ble til ved kjøkkenbenken hjemme i Dikesmelen på Fannrem. Sykepleieren, som alltid har likt å jobbe med hendene sine, fikk dilla på surdeig.

– Jeg knakk til slutt koden for å lage surdeigsstarter og ble ganske hekta. Jeg bakte så mye at jeg ikke kunne beholde alt selv. Jeg ga bort til venner og familie, og fant etter hvert ut at det også kunne selges, forteller hun.

I motsetning til en klassisk surdeig, vokste Rannveigs lille hobbyprosjekt fort.

Hun begynte med hjemmebakeri og utkjøring av brød til kunder, som ble veldig populært.

Nystekte brød ligger på benken

Kjøkkenet hjemme ble for lite, og hun bestemte seg for å leie et eget lokale i Orkdalsveien på Fannrem i 2020. Valg av lokale var ingen tilfeldighet.

– Jeg har alltid hatt ønske å starte noe eget, noe kreativt og skapende, helst i eget nærmiljø. Fannrem sentrum har lenge vært ganske stille, sier Rannveig.

– Det beste av begge verdener

Fannrem har vært hjemme for Rannveig de siste 25 årene. Her bor hun sammen med ektemannen Eivind og datteren Ella (14).

Selv er Rannveig oppvokst på gård i idylliske Laksøybygda i Meldal.

– Jeg var i oppveksten vant til å bo et stykke unna både venner, aktiviteter og butikk, noe som kunne være et savn den gangen. Men i voksen alder hadde jeg i en periode et sterkt ønske om å flytte tilbake.

– Nå ble det ikke slik, men etter hvert som datteren vår har vokst til har jeg innsett at Fannrem tilbyr det beste av begge verdener, sier Rannveig.

Kvinne ikledd forkle, stekeovn og brødformer i bakgrunnen

Hjemmet deres ligger landlig til, samtidig som de har kort vei til butikk, fritidsaktiviteter, familie og venner.

– Vi bor en drøy halvtime fra Trondheim, som har det vi trenger av urbane tilbud. Dessuten har vi marka og turstier i fleng, og kort vei til sjøen. Alt som kjennes fint og trygt, sier Rannveig.

Elter for hånd

Hun er derfor glad for at bakeriet hennes i Orkdalsveien har gitt tettstedet en ny møteplass der kjentfolk kan treffes, spise noe godt og drikke kaffe.

– Vi har mange faste kunder som kommer innom hver uke eller oftere, og de har gjerne en favorittbolle eller en lunsj de alltid kjøper. Vi blir godt kjent, og vet etter hvert hvem som vil ha melk i kaffen og ikke.

Deig kuttes opp på benken

– Samtidig ser vi stadig nye ansikter, og folk kan komme langveisfra for å besøke bakeriet. Det er veldig stas, sier Rannveig.

– Hva skiller dere fra andre bakeri?

– Vi kan på mange måter sammenlignes med et hjemmebakeri i større skala. Alt bakes og stekes i samme lokale som kafeen. Vi elter og former brøddeigen for hånd, og vi bruker kun surdeig i produktene våre – ingen kunstig gjær. Vi steker baksten i vanlige ovner, og mener selv at bakeriet vårt ikke bærer det minste preg av industriproduksjon, svarer hun.

Liten og eksklusiv

Det er hardt fysisk arbeid å drive bakeri på denne måten, forklarer Rannveig.

– Vi elter flere kilo brøddeig for hånd daglig. Men det er jo gratis trening, i hvert fall! Denne arbeidsmåten gjør at vi har liten kapasitet i forhold til vanlige bakeri, men kanskje er det fint å være liten og litt eksklusiv også?

– Vi tror alt dette gir bakeriet den gode atmosfæren vi selv elsker når vi besøker andre unike steder, sier Rannveig.

Med seg på laget har hun Kjersti Løkkbakk som kokk og Øygunn Ødyn som baker. I tillegg hjelper datteren Ella og to venninner til ved behov.

Det som begynte som en hobby, har nå blitt til levebrød for fannremsbyggen.

I tida framover håper Rannveig at Kvardag surdeigsbakeri kan utvikle seg videre og servere nye smaker til både lokalbefolkning og tilreisende.

–  Det bobler litt over av kreative og drømmende tanker, sier hun spøkefullt.

Sykkeltur i Laksøybygda

Selv om bakeriet tar mye tid, prøver Rannveig å klemme inn litt fritid også. På våren og sommeren er familien glade i å spille fotball. Hvis været glimter til, tar de turen til badeplassen Svorksjøen for en dukkert.

Litt hagearbeid og trim er også populære sysler for Rannveig på en rolig søndag.

– Har du en skjult perle i Orkland som du mener flere bør oppdage?

– For de som enda ikke har vært i Laksøybygda, anbefaler jeg å ta turen dit. Parker bilen ved grendahuset, og ta sykkelen rundt Ringavatnet (cirka én mil på delvis grusdekke og asfaltert vei). Deretter kan dere sykle av hovedveien etter gården Vaula, fortsette innover på en skogsvei mot Groeggvika. Da ender dere opp på et gammelt gårdstun på den fineste eiendommen i Laksøybygda, med nydelig utsikt over Gimsehøgda og vannet, sier Rannveig.