, ,

Realiserte livslang drøm da hun åpnet dørene til sin egen kulturstue

Margrethe Aae står utenfor Børsen iført en t-skjorte med logoen til Børsen på

Kulturgründer Margrethe Aae har blåst nytt liv i det gamle bankbygget i hjertet av Orkanger. I Kulturstua Børsen kan du oppleve alt fra intimkonserter og diktlesning til strikkekafé og bruktmarked.

– Jeg har alltid hatt en trang til å skape noe og tilrettelegge for at andre kan være kreative, sier Margrethe Aae.

Ett år har gått siden hun åpnet dørene til Kulturstua Børsen, og realiserte en livslang drøm: Å skape en møteplass med store og små kulturopplevelser på hjemstedet sitt.

Det har ikke vært en enkel reise, men Margrethe kan med glede konstatere at lidenskapsprosjektet hennes har vokst seg til en bedrift med fem ansatte – der alle er velkomne.

Tilfeldighet

Det var egentlig ikke planen at hun skulle hjem igjen til Orkanger, forteller Margrethe. Tilfeldighetene ville likevel ha det til at hun som nyutdannet prosjektleder innen kultur tilbrakte mye tid her.

Margrethe ble engasjert av det lokale produksjonsselskapet Utspæll, og bidro under suksessoppsetningene av Bør Børson jr. og I blanke messingen. I tillegg møtte hun den store kjærligheten, Øyvind.

Etter flere år med kulturarbeid, blant annet i Orkland kommune, skiftet Margrethe beite totalt og begynte å jobbe i advokatfirma. Men lidenskapen for kultur og kreativitet var like sterkt til stede.

Ved siden av jobben som advokatassistent, forsøkte Margrethe å få i gang et bærekraftig shoppingkonsept. For at prosjektet kunne komme ordentlig i gang, måtte hun finne et lagerlokale. Da tok hun kontakt med eieren av den gamle bankstua på Orkanger.

Historisk sus

– På dette tidspunktet ble lokalene brukt som lager for en nettbutikk som solgte badmintonutstyr, forteller Margrethe.

Børsen–bygget har blitt brukt til ulike formål opp gjennom årene, og det er historisk sus over lokalene vi befinner oss i.

Tidlig på 1800–tallet ble bygget reist ved Evjen. Senere ble det drevet bank i bygget, som skulle bli forløperen til Orkla sparebank. På tidlig 2000–tallet ble bygget flyttet fra Evjen til Orkanger, der det står i dag. Etter flyttinga ble det drevet pub i bygget i en periode.

– Jeg jobbet faktisk selv som pubvert i det som den gang het Bankstua, forteller Margrethe.

Innredning med retro stoler, salongbord med heklet duk og blomstervase, og sofa med puter med frynser
Foto: Monica Kvaale

Alt under ett tak

For Margrethe, som falt for det sjarmerende trebygget, åpnet det seg en mulighet for å samle alle drømmene under ett og samme tak:

– Jeg hadde et langt notat på telefonen min med alt jeg så for meg. Som gjenbruksbutikk, minibibliotek, kreative verksted for barn, lokal kunst og lokale artister. I tillegg ble det kafévirksomhet med bakst og lokalmat, sier Margrethe.

Selv om Børsen fremdeles er ung, føler Margrethe seg sikker på at orklendingene har behov for et samlingssted som dette.

Foto: Monica Kvaale

– Jeg har veldig troen på at jevnlige drypp av kulturopplevelsen kan påvirke et lokalsamfunn i positiv retning. Det gjør godt for fellesskap og folkehelse at vi fyller på med nye inntrykk og opplevelser sammen med andre mennesker. Det åpner for dialog, sier Margrethe.

– Lav terskel

Hun har inntrykk av at også mange nyinnflyttede orklendinger oppdager Børsen.

– Vi har eksempelvis flere frivillige bidragsytere som har tatt kontakt med oss nettopp fordi de ønsker å skaffe seg nettverk og bli kjent med folk. Som besøkende på Børsen ser vi også at folk kan komme hit alene, men likevel ende opp rundt et, stort felles bord når kvelden nærmer seg slutten, forteller Margrethe.

– Håpet mitt er at alle finner noen å prate med her, og at alle føler seg velkomne, sier hun.

Margrethe publiserer løpende om hvilke arrangementer som foregår på Børsen, blant annet i Visit Orklands arrangementskalender.

– Vi er veldig åpne for innspill og ideer fra publikum når det gjelder programmet. Og det er lav terskel for å komme hit og vise fram kunst, holde konsert eller diktlesning eller hva som helst, sier hun.

Siste artikler

  • Venter fortsatt på godkjenning, men begge har fått fast jobb!

    Yevheniia Korobova og Inna Lobova er begge fra Kharkiv i Ukraina. Begge har bestemt seg for å satse alt på en framtid i Orkland og stortrives i jobbene sine. – Det er fortsatt stort behov for farmasøyter i de norske apotekkjedene, sier fungerende leder Line Solem Herrem ved Vitusapotek på Oti-sentret. Hun forteller at de to…

  • Norsk Kylling AS er månedens bedrift!

    Tekst: NHO På Orkanger ligger Norsk Kylling AS. Denne bedriften i Reitan-familien er verdensledende innen bærekraft og dyrevelferd på kylling-feltet, og er også månedens bedrift i NHO Trøndelag. Les mer om Norsk Kylling og deres arbeid her! NHO Trøndelag besøkte Norsk kylling, og administrerende direktør Hilde Talseth en kald januardag på Orkanger. Talseth har vært…

  • Bli en del av Orklands fellesskap: Et unikt tilbud for nyansatte i privat næringsliv og offentlig sektor 

    – Å bli kjent med Orkland handler ikke bare om å forstå historien, men også å bli en aktiv deltaker i kommunens nåtid og fremtid, sier Jakobe Juul, som er leder for kommunikasjon og digitalisering i Orkland kommune. 21. mars er det klart for nytt arrangement for nyansatte.   For andre gang inviterer kommunen, i samarbeid med…